Jan Hamáček řekl nečekané prohlášení: nevylučuje možnost opatření jako na začátku epidemie, pokud by se dramaticky zvýšil počet lidí nakažených COVID-19

Ministr vnitra řekl nečekané prohlášení o pandemii koronaviru v Česku. Jan Hamáček řekl, že pokud by se dramaticky zvýšil počet lidí nakažených COVID-19, bylo by nutné zavést přísná opatření, jako tomu bylo na začátku jara. Dodal, že v takovém případě nevylučuje možnost vyhlášení nouzového stavu. Vyjádřil se také k možnému odkladu voleb do Senátu, protože mnoho lidí se voleb mohou nezúčastnit.

Nyní se ukázalo, že existuje mnoho lidí, kteří jsou nemocní koronavirem a kvůli tomu jsou v karanténě doma. V takovém případě se podle zákona nemohou účastnit voleb.

Zdroj: Úřad vlády ČR

Ministr vnitra v rozhovoru pro CNN Prima News řekl, že existuje možnost, že pokud by se počet nakažených neustále zvyšoval, představovalo by to hrozbu pro volby do Senátu.

V takovém případě by se mohlo jednat o odkladu voleb. Nyní jsou naplánovány volby na 2. a 3. října.

Zdroj: Ondřej Deml, ČTK

To znamená, že pokud onemocní dalších několik tisíc lidí, výrazně by to zhoršilo situaci. Vypadalo by to podstatně hůř než na začátku epidemie.

„V nejhorším případě by se dalo diskutovat i o odložení voleb“ řekl Jan Hamáček.

Zdroj: Petr Horník, Právo

Ministerstvo vnitra a ministerstvo zdravotnictví zatím plánují vytvořit společný tým, který by situaci vyhodnotil.

Ministr vnitra přitom upozornil, že odklad voleb je poslední možností. To znamená, že situace s virem už musí být velmi špatná, aby se něco takového stalo.

Zdroj: Úřad vlády ČR

Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna se ale vyjádřil trochu jinak. Podle jeho názoru se volby konat budou a tuto možnost odkladu vylučuje.

Zdroj: Profimedia.cz

Také Petr Mlsna dodal, že restriktivní opatření prokázala dobrý výsledek v sousedním Polsku, Srbsku nebo Jižní Koreji.

Share