„Covid-19 je moc politizován“: Epidemiolog Smejkal promluvil o druhé vlně nákazy i o povinném nošení roušek

Nárůst nakažených koronavirem se poslední dny zvyšuje a epidemiolog Petr Smejkal tvrdí, že by se tato čísla měla lidem správně vysvětlovat.

Smejkal je přesvědčen, že epidemie je silně politizovaná a vše by mělo zůstat na úrovní čísel. Má nadějí, že nový semafor ukončí diskuze, proč nějaký kraj je v ohrožení a další není.

Zdroj: rozhlas.cz

Dle epidemiologa nový semafor by měl ukazovat co nejvíce dat a srozumitelně je vysvětlovat.

Petr Smejkal říká, že roušky jsou nejúčinnější minimem, které brání šíření covid-19 a měly by být povinné ve všech vnitřních prostorách.

Zdroj: reflex.cz

Odborník dodává, že není správné rozdělovat prostory. Nevidí rozdíl mezi tramvají a metrem.

Smejkal si myslí, že si lidé do konce neuvědomili, o co se jedná, protože v Česku nebyla tak těžká situace, jako například v USA, Velké Británii či Itálii.

Zdroj: idnes.cz

Upozorňuje také, že se situace může zhoršit po uplynutí léta, kdy se lidé přemístí do uzavřených prostorů, kde se koronavirus šíří mnohem více. Jako příklad uvádí pražský klub Techtle Mechtle.

Zdroj: ceskatelevize.cz

Podzim je také nebezpečný tím, že se covid-19 potká se sezónní chřipkou a je složité rozdělit tato onemocnění bez testu. Proto se nošení roušek možná vrátí i venku.

Zdroj: aktualne.cz

Petr Smejkal tvrdí, že se vláda musí už teď připravovat na podzimní testování a mít dostatečné kapacity. Testován by měl být každý, kdo má zvýšenou teplotu a kašel a výsledky testů by měly být hotové do 24 až 48 hodin.

Epidemiolog říká, že virus byl částečně podceněn, jelikož se myslelo, že se v teplém prostředí nebude tak silně šířit. Opak je ale pravdou a čísla ve světě ukazují, že koronavir je nebezpečný i v horku.

Zdroj: aktualne.cz

Nakonec dodal, že doufá, že virus zeslábne a nebude tolik agresivní.

Share