Lepší by bylo, kdyby Česko používalo Euro: Ceny v ČR by tedy nerostly tak rychle, řekl ekonom Jan Švejnar

Inflace minulý měsíc opět potvrdila celkový trend, který trvá již několik měsíců. Česko je na prvním místě mezi zeměmi EU podle tempa růstu cen. Podobným způsobem se život zdražuje i v sousedním Polsku. Profesor Kolumbijské univerzity Jan Švejnar řekl, že by bylo mnohem lepší, kdyby Česko bylo součástí eurozóny. S takovým jeho výrokem nesouhlasí mnoho dalších ekonomů.

Během pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima News profesor Jan Švejnar uvedl, že pokud by Česko bylo součástí eurozóny, rostly by ceny pomaleji než nyní.

Zdroj: FRANTIŠEK VLČEK, LIDOVÉ NOVINY

Dodal však, že slabá Česká koruna není jediným faktorem růstu cen. Uvedl, že kurz národní měny bude záviset na cenách, které se budou vytvářet v příštích měsících.

Uvedl také, že vliv na inflaci má faktor dostupnosti pracovní síly v zemědělství. Pokud by tedy do tohoto odvětví přicházeli noví pracovníci, mohlo by to růst cen zpomalit.

Zdroj: archiv.ihned.cz

Minulý měsíc byla inflace v ČR 3,3 procenta a v květnu 2,9 procenta. Zdražily hlavně bydlení, potraviny, alkohol a tabákové výrobky. Doprava naopak mírně zlevnila.

Podobnou statistiku zdražení zveřejnila i vláda sousedního Polska. Jejich zdražení mělo podobný scénář.

Zdroj: kurzy.cz

Někteří ekonomové ještě na začátku jara tvrdili, že kdyby v Česku bylo Euro místo Koruny, inflace by nebyla tak vysoká.

Jiní ekonomové tvrdí, že kurz měny není hlavní příčinou inflace, existují mnohem závažnější důvody.

Zdroj: Michal Šula, MAFRA

„Růst cen v Česku je do značné míry dán vývojem v uplynulých letech, kdy nedostatek lidí na trhu práce tlačil nahoru růst mezd i na více než 8 procent nominálně“ řekl Luboš Růžička, analytik Raiffeisenbank.

Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská také uvedla, že růst cen v ČR nesouvisí přímo s krizí koronaviru.

Zdroj: Raiffeisenbank

Vysvětlila, že Česká cenová hladina se ještě loni začala blížit cenové hladině západních zemí. Lidé si toho ale příliš nevšímali, až když jim klesaly příjmy, tedy v době pandemie koronaviru.

Zdroj: Shutterstock

V některých jiných zemích je situace úplně jiná. Například v Lucembursku a Estonsku zaznamenaly pokles cen. Pokles cen se vyskytuje v dalších 12 zemích, kromě těchto dvou.

Share