Bývalý ministr ODS chce zkrátit dobu karantény: odborníci budou o tom jednat

Aktuálně pro lidi, kteří kontaktovali s nakaženým koronavirem člověkem platí přísná pravidla a poměrně dlouhá karanténa. Její zkrácení by silně pomohlo společnostem a sportovním týmům.

Navíc po kontaktu hygieniků do 5 dnů jim bude proveden PCR test. Pokud bude negativní, stejně nemohou se vrátit k běžnému životu.

Zdroj: idnes.cz

To se ale může brzy změnit.

Dle pravidel k ukončení karantény dojde po uplynutí 14 dnů, a ještě jednom negativním testu.

Karanténu tak může absolvovat úplně zdravý člověk bez žádných příznaků onemocnění.

Zdroj: fczbrno.cz

Lékař a bývalý ministr Martin Kuba (ODS) proto navrhuje tuto dobu zkrátit, aby karanténa měla menší dopad na ekonomiku a společnost. Změny navrhl Radě vlády pro zdravotnická rizika, která byla zřízená na začátku týdne.

Kuba dodává, že je málo pravděpodobně, že by se virus objevil v organismu po negativním testu po pátém dnu. Proto by bylo rozumné dělat další stěr například do osmého dne.

Zdroj: ihned.cz

Právě na těch osm dní Martin Kuba by chtěl zkrátit povinnou karanténu. Dalším argumentem slouží test pro turisty, kteří díky jednomu testu jsou zdraví pro celý svět, ale ve stejnou chvíli další zdravý člověk sedí dva týdny doma.

Zdroj: aktualne.cz

Dle epidemiologa Romana Prymuly návrh není špatný a tato myšlenka se projednává po celém světě. Jednalo by se o zkrácení karantény ze 14 na 10 dní.

Zdroj: barrandov.tv

Hygienička Zdeňka Jágrová také souhlasí s tím, že by doba karantény mohla být zkrácena, ale pouze po kontrolním testu.

Jágrová tvrdí, že inkubační doba koronaviru trvá 14 dní, ale většina lidí onemocní mezi 5 a 7 dnem. Takže negativní test do 5 dne je pouze informaci jen pro ty, se kterými se setkal a nenakazil je.

Zdroj: blesk.cz

Ohledně dalších postupů se musí jednat s odborníky.

Zdroj: novinky.cz

Nakonec Zdeňka Jágrová dodala, že není proti tomu, aby se doba karantény zkrátila o 4 dny. Podotkla ale, že je to jenom její názor.

Share