“Bylo to skoro rok trvající velmi citlivé vyjednávání krok za krokem. Nakonec se nám podařilo vyjednat jejich propuštění. Považujeme to za veliký úspěch“: příběh osvobození Markéty Všelichové a Miroslava Farkase

České republice se podařilo vyjednat propuštění dvou jejích občanů vězněných kvůli údajné spolupráci s kurdskými milicemi. Na Twitteru to oznámil sám premiér. Právě z médií se informace dozvídají i nejbližší obou Čechů.

Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase poslal turecký soud za mříže v srpnu 2017. U dvojice se při kontrole našly kompromitující letáky a fotografie, které údajně potvrzovaly příslušnost Čechů ke kurdským milicím YPG. Ty Turecko považuje za teroristickou organizaci.

Zdroj: seznamzpravy.cz

V pátek v podvečer přistál vládní speciál s oběma Čechy na letiště v pražských Kbelích. Podle dostupné informací je z letiště odvezla sanitka. Čeká je lékařská prohlídka a dvoutýdenní karanténa v nemocnici.

„Informace o propuštění Mirka Farkase doposud nám nebyla sdělena a tudíž ani nevíme kde a kdy si můžeme Mirka vyzvednout. Považujeme za zcela neakceptovatelné, že Vláda ČR jejich propuštění oznámila veřejně a nejbližší rodina čerpá informace teprve z médií. Rozhodně není pravdou, že by rodina o jejich propuštění byla předem informovaná,“ stojí v prohlášení podepsaném Kateřinou Farkasovou-Vávrovou, sestrou Miroslava Farkase.

Zdroj: twitter.com

„V každém případě děkujeme všem, kteří se na propuštění Mirka s Markétou podíleli prosíme Vás, aby oba získali po návratu potřebný klid, jelikož si prošli velmi těžkým obdobím,“ dodala. Ministr zahraničí Tomáš Petříček hovořil podle svých slov Kateřinou Farkasovou až v pátek večer. „Se sestrou pana Farkase jsem hovořil poté, co letadlo přistálo a vysvětlil jim důvody, proč jsme nemohli předem, tedy před odletem, o převozu příbuzných informovat,“ napsal Petříček.

Zdroj: twitter.com

„S rodinou paní Všelichové hovořili kolegové. Paní Vávrovou jsem informoval o tom, že je o bratra i paní Všelichovou postaráno a také jak budeme dále postupovat, včetně toho, že oba budou muset být v karanténě,“ komentuje Petříček a dodává, že podle něj paní Vávrová mimo jiné ocenila pomoc ze strany českých konzulů.

Zdroj: idnes.cz

Původně Turecko nabízelo, že oba vězněné Čechy umístí do domácího vězení na území Turecka. To Praha odmítla. Nakonec Ankara souhlasila s propuštěním Všelichové s Farkasem a jejich návratem do vlasti. Babiš za podíl za úspěšném vyjednávání poděkoval i BIS.

„Děkuju ministerstvu zahraničí, spravedlnosti a obrany. Ve finále na té logistice spolupracovali všichni a jsem rád, že se to povedlo. Absolutně nic jsme neslíbili, je to bez podmínek,“ řekl premiér novinářům později při návštěvě Chebu. Babiš vyzval média ke zdrženlivosti. „Bylo by dobré, kdyby jim média dala trochu klidu, aby se dali do pořádku,“ uvedl. Jejich zdravotní stav ovšem označil za dobrý.

Zdroj: idnes.cz

„Bylo to skoro rok trvající velmi citlivé vyjednávání krok za krokem. Nakonec se nám podařilo, i díky vynikajícím kontaktům, které s partnery ve zpravodajské službě v Turecku máme, vyjednat jejich propuštění bez jakýchkoli podmínek. Považujeme to za veliký úspěch“.

Share