Categories: News

Po summitu v Bruselu Babiš je spokojen: jaké změny můžou nastat v České Republice

Podle tiskových agentur německá kancléřka Angela Merkelová řekla, že evropští lídři se na summitu v Bruselu možná ani v neděli, třetí den jednání, na podpoře evropské ekonomiky nedohodnou. „Je tu spousta dobré vůle, ale také mnoho stanovisek. Budu se velmi snažit, ale je možné, že se k výsledku nedobereme,“ upozornila v neděli šéfka německé vlády.

Zdroj: eurozpravy.cz

Summit začal v pátek a podle původních předpokladů měl skončit v sobotu. Zásadní překážkou při sobotních jednáních byly požadavky takzvaných šetrných států. Ty chtěly snížit objem fondu, který v bezprecedentní výši 750 miliard eur (asi 20 bilionů Kč) navrhl předseda Evropské rady Charles Michel. Proti šetrným státům se tvrdě vymezil italský premiér Giuseppe Conte, jehož země patří v rámci EU mezi nejzasaženější. Ani druhý den ale shodu na parametrech fondu obnovy a příštího sedmiletého rozpočtu nepřinesl. Prezidenti a premiéři se po více než 11 hodinách jednání rozešli a pokračovat budou v neděli v poledne.

Zdroj: zpravy.aktualne.cz

Český premiér Andrej Babiš prohlásil, že Česko by mohlo z unijního fondu obnovy díky změně kritérií získat téměř o 2,8 miliardy eur (75 miliard korun) více, než podle původního návrhu Evropské komise. Podle českého premiéra ke zvýšení částky pomůže nový klíč pro rozdělování grantů z fondu, s nímž počítá návrh, který Michel předložil lídrům v sobotu.

Zdroj: zpravy.aktualne.cz

„Ze všech zemí je to největší nárůst, to je velice dobrá informace,“ řekl novinářům v noci na neděli Babiš. Podle upraveného návrhu šéfa rady Michela by navíc mohla Česku přibýt i miliarda eur ve víceletém rozpočtu v rámci kohezní politiky. Dohoda se však podle Babiše zatím nerýsuje a hlavním sporným tématem sobotního jednání byla podmíněnost čerpání peněz respektováním vláda práva.

Zdroj: echo24.cz

Babiš také řekl, že zmíněných v přepočtu 27 miliard Kč je součástí oněch 75 miliard Kč, které Česko dostane navíc. „Já myslím, že to už je asi na strop. Uvidíme, jak to vůbec dopadne s tím rozdělením,“ řekl Babiš. O zvýšení objemu peněz pro Českou republiku se podle premiéra jednalo už od konce května, miliarda eur navíc je ale až výsledkem sobotních jednání. „Od 27. května se nám povedlo navýšit o 75 miliard a v tom je i těch 27 miliard,“ řekl předseda vlády.

medvedieva@email.cz

Recent Posts

Slováčková se svým sledujícím svěřila s nepříjemným problémem: Bočanová jí poslala povzbuzující vzkaz

Anna Slováčková čas od času vypráví o svém boji s rakovinou sledujícím na sociálních sítích.…

4 hodinami ago

Kdo byla osudová žena Josefa Laufera: byla to láska na první pohled

Charismatický herec a zpěvák Josef Laufer po boku měl po celý život jen jednu ženu.…

5 hodinami ago

Ornella Koktová promluvila o vzhledu syna Quentina: „Jsem z toho nešťastná. Je to začarovaný kruh“

Ornella Koktová je trojnásobnou maminkou, vychovává syny Quentina a Svena a dceru Lilianne. Její nejstarší…

6 hodinami ago

Smutný příběh sester Brejchových: zda stál za jejich sporem osudový muž

Legendární herečka Hana Brejchová (†77) zemřela a s ní i naděje na usmíření se sestrou…

7 hodinami ago

Agáta Hanychová reagovala na spekulace o rozvodu s Miroslavem Dopitou: „To je život“

Nedávno se objevily spekulace, že se Agáta Hanychová a Miroslav Dopita chtějí rozvést. Manželé to…

7 hodinami ago

43 letá Olga Lounová si užívá mateřství: „Nic tomu nesahá ani po kotníky. Miminko je zázrak“

Zpěvačka Olga Lounová přivedla na svět v polovině listopadu 2022 dceru Arianne, poprvé se stala…

9 hodinami ago