Categories: News

“O povolený odklad hrazení nájemného požádalo 44 lidí. O odklad splátek půjčky si požádalo asi 75 tisíc lidí, takže problém s cash-flow jich mělo řádově víc“: jak koronavirová krize ovlivnila financové možnosti obyvatelů

Ti, kteří přišli kvůli epidemii o příjem, mohou zažádat o posunutí splatnosti nájemného, a to do začátku srpna. Takto vzniklý dluh pak musí splatit do konce kalendářního roku. Této možnosti však využilo jen minimum lidí.

Koronavirových „nájemních prázdnin” zatím využilo pouhých 34 lidí. O potvrzení úřadu práce jich požádalo 44, deseti z nich však úřad odklad zamítl. Odložení nájmu totiž může způsobit třeba to, že žadatel ztratí nárok na příspěvek na bydlení.

Zdroj: healtheuropa.eu

Zákon schválený poslanci koncem dubna má pomoci lidem, které zasáhla opatření spojená s nemocí COVID-19.„O zákonem povolený odklad hrazení nájemného si zatím, podle údajů platných k 28. červnu 2020, požádalo 44 lidí,“ uvedl Jan Brodský z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí.

Ke schválení odkladu totiž žadatel potřebuje potvrzení úřadu práce o tom, že jeho příjmy byly postiženy epidemií koronaviru. Toto potvrzení pak úřad vydal 34 lidem. Co tedy lidé teď ušetřili, budou muset doplatit na konci roku. „Jde tedy o ochranu před jednostrannou výpovědí,“ řekl Brodský.

Zdroj: ey.com

Zdůraznil přitom, že opatření se nevztahuje na hrazení záloh na služby a energie. Dále by podle něj mohl být malý zájem způsobený i možností požádat o dávku mimořádné okamžité pomoci a o další dávky. Na posunutí platby nájmu se tak podle mluvčí resortu Veroniky Vároši pronajímatelé s nájemci mnohdy domluvili sami, bez zapojení úřadu práce.

Zdroj: coe.int

„Do problému s placením nájemného se podle našich odhadů mohlo dostat až sedm tisíc domácností,“ uvedla s tím, že malý počet zájemců dokazuje, že opatření pomohlo těm nejpotřebnějším. „A také to, že zafungovaly jiné mechanismy, jako například sociální dávky a podpory, složené kauce, ošetřovné,“ doplnila. Že by čísla mohla být podhodnocená, si myslí i analytik neziskové společnosti Člověk v tísni Davida Borgese. „O odklad splátek půjčky si požádalo asi 75 tisíc lidí, takže problém s cash-flow jich mělo řádově víc,“ řekl.

Zdroj: nippon.com

Podle Aleny Zieglerové z Institutu pro sociální inkluzi je zase nízký počet žadatelů způsobený nevýhodami celého systému, třeba tím, že zájemci musí v plné výši zaplatit již červencový nájem spolu se splátkami předchozích nájmů. „Nevýhody odkladu nájemného byly veřejnosti prezentovány neziskovými organizacemi i úřadem veřejného ochránce práv. To nejspíš způsobilo odrazení většiny osob v potížích od využití této od začátku nedomyšlené pomoci,“ míní Zieglerová.

Zdroj: afro.who.int

O odklad nájmu si mohou požádat lidé, kterým epidemie koronaviru prokazatelně snížila příjem. Potvrzení od úřadu práce získají lidé, kteří přišli o zaměstnání, jsou v evidenci uchazečů o práci, pobírali ošetřovné, doklad o nařízené karanténě nebo o přerušení či ukončení živnosti.

Podle průzkumů přitom o práci přišlo na 200 tisíc lidí, další nárůst nezaměstnanosti se očekává v červenci a v září. Neziskové organizace a experti varují, že Česko se může dostat do „dluhové pandemie“.

medvedieva@email.cz

Recent Posts

O co Artur Štaidl požádal tvůrce seriálu Iveta: „U třetí série mi jednou jedinkrát řekl,“ prozradil režisér

Režisér, scenárista a producent Michal Samir natočil seriál Iveta. Diváci platformy Voyo budou moci brzy…

8 minutami ago

Michaela Tomešová zrušila představení a se synem musela do nemocnice: „Máme čtyři stehy“

Herečka a zpěvačka Michaela Tomešová vychovává syny Kristiána a Jonáše. Zrušila jedno představení, protože se…

9 minutami ago

Dara Rolins po plastice ukázala zamilovanou fotku s Nedvědem: fanouškům slibuje, že bude vypadat ještě lépe

Zpěvačka Dara Rolins se stala terčem kritiky fanoušků poté, co na sociálních sítích zveřejnila fotografie,…

15 hodinami ago

Syn Simony Postlerové Damián se bez pomoci neobejde: Kdo by se o něj mohl starat

Zesnulá herečka Simona Postlerová byla dvojnásobnou maminkou, měla dceru Janu Magdalénu a syna Damiána. Starala…

16 hodinami ago

65 letý Maroš Kramár o své novorozené dceři: Chce ji odvést k oltáři

Herec Maroš Kramár se nedávno stal otcem počtvrté. S partnerkou Inou přivítali na svět dcerku…

17 hodinami ago

Monika Bagárová zrušila svůj vysněný koncert v O2 areně: Co na to Leoš Mareš

Monika Bagárová se těšila na svůj vlastní koncert v O2 areně, který byl naplánován na…

17 hodinami ago