Categories: News

Ministerstvo zdravotnictví představí v pondělí „semafor“: co je o něm teď známo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch(ANO) v pondělí představí systém tří pohotovostních stupňů opatření proti šíření koronaviru. Stupně nového „semaforu“ budou vyhlašovány podle regionů a každý bude znamenat konkrétní opatření pro ochranu veřejného zdraví. „Stupně budou podle síly komunitního šíření,“ vysvětlil ministr. Systém je navržen jako regionální, protože situace v jednotlivých krajích se významně liší, doplnil.

Zdroj: cesky.radio.cz

K vytvoření epidemiologického plánu dnes vyzval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), podle kterého by lidé měli mít jasné informace o tom, jaká opatření mohou očekávat, pokud se epidemiologická situace zhorší.

Denní nárůst potvrzených případů v Česku v posledních dnech rostl, i když počet hospitalizovaných zůstává nízký. Vojtěch to komentoval tím, že se nic zásadního neděje není na místě mluvit o vyhlášení mimořádného stavu nebo opětovném svolání krizového štábu.

Zdroj: e15.cz

„Myslím, že v situaci, která je poměrně napjatá, by měli hlavní činitelé vytvářet naopak pocit jistoty a ten zmatek naopak narovnávat,“ řekl senátor Marek Hilšer.

Zdroj: koronavirus.mzcr.cz

Opatření se už nyní mohou lišit podle regionu, například v Praze ode dneška platí povinnost nosit roušky i v nepobytových zdravotnických zařízeních, tedy například v lékárnách nebo v čekárnách u lékaře. Povinnost nosit roušky při návštěvě zdravotnických a sociálních zařízení či lékáren zavedly od pátku také v Libereckém a Ústeckém kraji. Na Vysočině na Jihlavsku je nutné nosit roušky ve vnitřních veřejných prostorách, v MHD a ve zdravotnických zařízeních od 14. července. Naopak v Moravskoslezském kraji se protiepidemická opatření uvolnila, stejně jako ve Středočeském kraji na Kutnohorsku.

Zdroj: e15.cz

Česká vláda už na počátku června schválila také takzvaný semafor pro Evropu, který barevně odlišuje míru rizika nákazy v jednotlivých evropských zemích a podle toho upravuje i pravidla platná pro vstup do Česka z těchto zemí. V tuto chvíli jsou nyní všechny členské země EU v kategorii s nízkým rizikem nákazy.

Zdroj: koronavirus.mzcr.cz

Ministerstvo zdravotnictví chce zřídit páteřní síť laboratoří pro testování lidí na COVID-19, která bude fungovat sedm dní v týdnu. Nyní se často stává, že soukromá zařízení si o víkendu berou volno.

Zdroj: cesky.radio.cz

„Chceme řídit centrálně zdravotnictví, které se v posledních dvaceti letech naprosto decentralizovalo,“ řekl ministr. Dodal, že elektronická nástroje chytré karantény podle něj fungují, ale problémy jsou právě třeba s fungováním testovacích laboratoří. Vojtěch také řekl, že z vládou schváleného navýšení míst na hygienických stanicích zatím ministerstvo obsadilo minimum, ale vyhodnocení je zatím předčasné. „Vyhodnotíme si to někdy na začátku srpna, jak jsme byli úspěšní a jak jsme ty místa obsadili,“ řekl. Dodal, že problém může být se sháněním kandidátů na lékařské pozice, kde se například na Vysočině nepřihlásil nikdo.

medvedieva@email.cz

Recent Posts

Smutný konec Josefa Laufera: proč dcera za otcem nikoho nepustila a izolovala ho od přátel

Herec Josef Laufer minulou sobotu podlehl následkům operace srdce z roku 2020, po které strávil…

19 minutami ago

S kým by mohla Monika Babišová tvořit pár: Lidé mluví jen o jednom muži

Spekulovalo se o tom několik týdnů, ale před pár dny Andrej Babiš a jeho manželka…

1 hodinou ago

Dcera Josefa Laufera o jeho posledních letech života a posledním rozloučení: „Uvedla bych na pravou míru, jak to bylo“

V sobotu 20. dubna odešel do nebe Josef Laufer, bylo mu 84 let. Jeho odchod…

3 hodinami ago

„Už se tam nahoře zase smějete spolu“: Ivana Gottová poslala Josefu Lauferovi vzkaz do nebe

Josef Laufer a Karel Gott se narodili v roce 1939, oba byli slavní zpěváci, oba…

5 hodinami ago

Světlana Nálepková se pochlubila svatebními fotkami z Kanárských ostrovů: „Máme to za sebou“

Herečka a zpěvačka Světlana Nálepková pravidelně navštěvuje Kanárské ostrovy. Nedávno tam odletěla znovu a na…

5 hodinami ago

Slováčková se svým sledujícím svěřila s nepříjemným problémem: Bočanová jí poslala povzbuzující vzkaz

Anna Slováčková čas od času vypráví o svém boji s rakovinou sledujícím na sociálních sítích.…

19 hodinami ago